Teikiama pagalba
1970-01-01

ŠVIETIMO PAGALBĄ MOKYKLOJE ORGANIZUOJA IR KOORDINUOJA MOKYKLOS VAIKO GEROVĖS KOMISIJA

Švietimo pagalbos gavėjai – vaikai, jų tėvai (globėjai, rūpintojai), mokytojai, kiti Mokyklos darbuotojai.

Švietimo pagalbos teikėjai – mokytojai, logopedas, specialusis pedagogas, psichologas, mokytojo padėjėjas, visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, vadovai, Anykščių švietimo pagalbos tarnyba ir kitos institucijos į kurias kreipiasi Mokykla.   

Švietimo pagalbos formos:

1. individualus darbas su vaiku (vaikų skatinimas dalyvauti ugdomojoje veikloje; logopedo, specialiojo pedagogo pratybos, kitų specialistų pagalba);

2. darbas su grupe (grupinės konsultacijos, skirtos ugdymo dalyvių tarpusavio santykių reguliavimui, logopedo grupiniai užsiėmimai ir kt.);

3. darbas su vaiko šeima (pagalba sprendžiant problemas, trukdančias vaiko ugdymui(si), tėvų (globėjų) ir Mokyklos bendradarbiavimo stiprinimas);

4. darbas su Mokyklos bendruomene (saugios aplinkos kūrimas ir palaikymas, savivaldos aktyvinimas, mikroklimato gerinimas);

5. darbas su socialiniais partneriais (Anykščių švietimo pagalbos tarnyba, vaiko teisių apsaugos skyrius, socialinių paslaugų centras, policija ir kt., siekiant užtikrinti pagalbos veiksmingumą).

Švietimo pagalbos teikimo rūšys:

1. konsultavimas (vaiko, vaikų grupės, mokytojų, tėvų (globėjų, rūpintojų).

2. ugdymo diferencijavimas vaikui ar vaikų grupei, siekiant sudaryti palankias sąlygas tiek gabių, tiek ugdymosi problemų turinčių vaikų ugdymui;

3. socialinių ir gyvenimo įgūdžių formavimas – ugdomas gebėjimas priimti sprendimus ir spręsti problemas, kūrybiškai ir kritiškai mąstyti, bendrauti, pažinti save, elgtis visuomenėje priimtinais būdais, valdyti emocijas, laikytis sveikos gyvensenos reikalavimų;

 4. elgesio korekcija, socialiai priimtino elgesio modeliavimas;

 5. pagalbos komandos telkimas Mokykloje (esant reikalui, pasitelkiant šeimą bei socialinius partnerius), siekiant sėkmingai spręsti iškilusias problemas.

Specialioji pedagoginė pagalba vykdoma, kai Mokyklos vaiko gerovės komisija suderina specialiosios pagalbos gavėjų sąrašą su Anykščių švietimo pagalbos tarnyba ir patvirtina Mokyklos direktorius.   

 

LOGOPEDAS teikia pagalbą vaikams, turintiems kalbos ir kitų komunikacijos sutrikimų. Logopedinio darbo tikslas – nustatyti kalbos, kalbėjimo ir komunikacijos sutrikimus bei  juos šalinti kiekvienam vaikui individualiai pritaikant korekcijos metodus ir būdus. Logopedas organizuoja individualius, pogrupinius, grupinius  tarties, foneminės klausos lavinimo, žodyno plėtimo, gramatinės kalbos sandaros bei rišliosios kalbos lavinimo užsiėmimus. Logopedas individualiai konsultuoja ugdytinių tėvus bei pedagogus kalbos ugdymo klausimais, vertina vaikų pasiekimus, moko tėvus tęsti korekcinę veiklą namuose, skatina juos dalyvauti užsiėmimuose.

 Logopedė Jolanta Kesylienė

Tel. Nr. 8 610 39 272, el. p. logospindulelis@gmail.com;

Darbo laikas:

 

Tiesioginis  darbas su vaikais

Netiesioginis darbas su vaikais

Pirmadienis

8.00-12.24

7.30–8.00; 13.00-18.30

Antradienis

10.45-12.45; 14.30-16.54

13.15-14.30; 16.54-18.54 

Trečiadienis

13.00-17.24

9.00–13.30; 17.24-18.09

Ketvirtadienis

8.00-12.24

Penktadienis

8.00-12.24

 

SPECIALUSIS PEDAGOGAS  teikia pagalbą vaikams, kuriems pedagoginėje psichologinėje tarnyboje nustatyti specialieji ugdymosi poreikiai. Specialusis pedagogas organizuoja individualias ir grupines specialiąsias pedagogines pratybas 2-3 kartus per savaitę savo kabinete. Pratybų metu padeda vaikams lavinti sutrikusias funkcijas, ieško būdų, kaip lengviau įsisavinti mokomąją medžiagą, pasiruošti mokyklai, taikydamas įvairius specialiuosius ugdymo būdus ir metodus. Konsultuoja šeimas ir mokytojus.

Specialioji pedagogė Jolanta Kesylienė

Tel. Nr. 8 610 39272, el. p. logospindulelis@gmail.com

Darbo laikas

Savaitės diena  Tiesioginis darbas su vaikais Netiesioginis darbas su vaikais
Pirmadienis - -
Antradienis 8.00-10.45 7.30-8.00
Trečiadienis - -
Ketvirtadienis 14.30-17.15 13.00-14.30; 17.15-18.45
Penktadienis - -

 

MAITINIMO ORGANIZAVIMO IR HIGIENOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTAS – asmuo, atsakingas už sveiką mitybą, higienos įgūdžių formavimą, saugios ir sveikos aplinkos kūrimą. 

Maitinimo organizavimo ir higeinos specialistas organizuoja ir prižiūri vaikų maitinimą, skatina sveikos mitybos įgūdžių formavimą, sudaro perspektyvinius valgiaraščius ir kasdieninius valgiaraščius-reikalavimus, rengia patiekalų receptūras ir technologinius aprašus, kontroliuoja gaunamų maisto produktų kokybę, vykdo maisto ruošimo ir maitinimo organizavimo grupėse priežiūrą, atsako už įstaigos patalpų ir aplinkos sanitarinę būklę bei geros higienos praktikos taisyklių viešojo maitinimo įmonėse taikymą.

 Maitinimo organizavimo ir higienos priežiūros specialistė Vismantė Peliakaitė

Tel. Nr. (381) 51 188, el. p. mait.specialiste@res.lt

Darbo laikas:

Pirmadienį - ketvirtadienį nuo 8.00 val. iki 17.00 val.

Penktadienį nuo 8.00 val. iki 14.15 val.

Pietų pertrauka nuo 12.00 val. iki 12.45  val.

 

VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTAS konsultuoja įstaigos bendruomenę sveikatos stiprinimo klausimais, teikia pagalbą įgyvendinant sveikatos ugdymą įstaigoje, inicijuoja ir dalyvauja rengiant, įgyvendinant vaikų sveikatos stiprinimo programas, padeda vaikams ugdyti sveikos gyvensenos ir asmens higienos įgūdžius, vertina įstaigos aplinkos atitiktį visuomenės sveikatos priežiūros teisės aktų reikalavimams, teikia ir (ar) koordinuoja pirmosios pagalbos teikimą įstaigoje, esant poreikiui tikrina vaikų asmens higieną, vykdo užkrečiamų ligų ir jų paplitimo rizikos veiksnių profilaktikos priemones, teisės aktų nustatyta tvarka vykdo maitinimo organizavimo priežiūrą, informuoja lopšelio-darželio direktorių apie sveikatos stiprinimo veiklą ir problemas.

 Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Gintarė Rudokienė

Tel. Nr. 8 679 36 025; el. p. rudokiene.gintare.anyksciai@gmail.com

Darbo laikas:

Antradienį nuo 8.00 val. iki 12.00 val. 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistas pavaldus Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriui.

 

 

 

 

Švietimo pagalbos vaikui teikimo tvarkos aprašas
Nuorodos